Vánoční ořechový dort
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 60 g Ořechy vlašské
 - 140 g Cukr moučkový
 - 120 g Cukr moučkový
 - 60 g Olej rostlinný
 - 15 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 30 g Kakao
 - 160 g Čokoláda na vaření
 - 100 g Čokoláda na vaření
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 ml Rum
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 1 balení Ztužovač šlehačky
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1393 kcal
 - Sacharidy 106 g
 - Tuky 98 g
 - Sodík 105 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 522.8 mg
 - Draslík 146.7 mg
 - Vláknina 7120 mg
 - Vitamín A 7120 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 267.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse našleháme žloutky s polovinou dávky cukru, po částech vmícháme vodu, prosátou mouku, mleté ořechy a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků a druhé poloviny cukru. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v mírně předehřáté troubě pečeme zhruba 30 minut.
 - 
                                2
Upečený korpus necháme úplně vychladnout.
 - 
                                3
V mezičase připravíme krém. V mléce rozšleháme škrob a žloutky a za stálého míchání svaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, přimícháme kakao, rum, vanilkový cukr a po částech pudink.
 - 
                                4
Korpus rozkrojíme na tři placky, které spojíme krémem a potřeme krémem i po obvodu. Dort necháme v chladničce ztuhnout, poté přelijeme polevou. Polevu připravíme z čokolády a másla, které společně umícháme ve vodní lázni.
 - 
                                5
Dort před podáváním zdobíme pevně ušlehanou smetanou se ztužovačem a sypeme strouhanou čokoládou.