Domažlické velké svatební koláče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Povidla švestková
  • 60 g Droždí
  • 200 g Cukr moučkový
  • 100 g Hera
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 0.5 ks Cukr vanilka
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Rum
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 1 kg Tvaroh konzumní
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Brusinky
  • 4 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 483 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 165 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 138.6 mg
  • Draslík 98.9 mg
  • Vláknina 2224.6 mg
  • Vitamín A 2224.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 266.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce si připravíme kvásek: do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, přidáme 1 dl vlahého mléka a necháme kvásek vykynout.

  • 2

    Do mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme kvásek, moučkový cukr, rozpuštěné máslo s Herou, sůl, žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku citrónové šťávy. Vše smícháme a těsto důkladně uhněteme. Vláčné hladké těsto poprášíme zbylou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout.

  • 3

    Mezitím si připravíme náplně. Omyté a okapané hrozinky a brusinky dáme do misky a zalijeme je 0.5 dl rumu. Necháme je v namočené asi 20 minut. Do velké mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a smetanu. Tvaroh dobře vymícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a postupně je zapracujeme do tvarohu. Švestková povidla dáme do rendlíku se 3 lžícemi vody a rozehřejeme je. Rendlík s povidly odstavíme z plotny, přidáme k nim namočené rumové hrozinky s brusinkami a promícháme.

  • 4

    Z pečícího papíru si podle talíře vystřihneme kola, která potřeme olejem. Vykynuté těsto si rozdělíme na stejné díly, které vyválíme na velikost vystřihnutých papírových kol o síle 1.5 cm, položíme je na papírová kola. Na ně rozetřeme tvarohovou náplň tak, že nám musí zůstat minimálně 1 cm okraje koláče prázdný. Tvarohovou náplň na koláčích ozdobně potřeme povidly s hrozinkami a dáme je na plech. Koláče postupně pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut při teplotě 190°C.

  • 5

    Před dopečením si v rendlíku ohřejeme smetanu, do které přimícháme rum a vanilkový cukr. Když upečené koláče vyjmeme z trouby, potřeme jejich okraje připravenou smetanou s rumem a náplň pokapeme a necháme vychladnout. Koláče před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu