Makové kloboučky po židovsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 350 g Máslo čerstvé
  • 70 g Mouka pšeničná hrubá
  • 450 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 250 g Mák mletý
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 835 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 133 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 91.1 mg
  • Draslík 342.1 mg
  • Vláknina 15158.4 mg
  • Vitamín A 15158.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.8 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme makovou náplň: Do misky prosejeme mouku, přidáme 80 g měkkého másla a nakonec rozklepneme celá vejce. Rukou vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přilít vodu. Těsto necháme odpočinout 30 minut.

  • 2

    Maková náplň: Do kastrůlku s vodou přisypeme mák, vanilkový a krupicový cukr. Nakonec přidáme jemně nastrouhanou kůru z 1 ks citrónu. Vše povaříme 30 minut. Potom mák scedíme, necháme okapat. Okapaný mák dáme do misky, dochutíme citrónovou šťávou a necháme vychladnout.

  • 3

    Těsto položíme na moukou posypaný val a válečkem na těsto rozválíme na velký plát vysoký 3 cm. Sklenicí o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Na střed každého kolečka lžící položíme makovou náplň a okraje nadzvedneme nahoru a spojíme je. Tak vzniknou kloboučky, které skládáme na olejem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Na plechu je necháme 15 minut a potom vložíme do předehřáté trouby.

  • 4

    Při 180 stupňové teplotě koláčky pečeme 30-35 minut. Necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu