Zapečené špagety s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Strouhanka
 - 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 120 g Sýr Gruyére
 - 200 g Špagety
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.5 l Voda pitná
 - 1.5 dl Víno bílé
 - 3 dl Omáčka bešamelová
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
 - Sacharidy 94 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 462 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 94.3 mg
 - Draslík 191.5 mg
 - Vláknina 2305.5 mg
 - Vitamín A 2305.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špagety nalámeme na přibližně 5 cm dlouhé kousky a dáme je vařit do hrnce s osolenou vodou.
 - 
                                2
Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Konzervovaná rajčata scedíme a okapaná nakrájíme na malé kousky. Sýr rozkrájíme na tenké plátky.
 - 
                                3
Uvařené těstoviny scedíme, necháme je okapat, potom je v míse smícháme s vajíčkem, strouhankou a sýrem, opepříme a osolíme, přelijeme bešamelovou omáčkou a důkladně promícháme. Připravenou těstovinovou směs vložíme do zapékací mísy a v troubě, předehřáté na 220 stupňů ji zapékáme 20 minut. Zapečenou necháme 10 minut chladnout a připravíme si omáčku.
 - 
                                4
V nízkém hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání na mírném žáru v něm opečeme cibuli a bobkový list. Pak vmícháme nakrájená rajčata a rajčatový protlak, přilijeme víno, opepříme, osolíme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
 - 
                                5
Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme je rajčatovou omáčkou a podáváme.