Lasagne s kuřecím masem a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Játra kuřecí
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 g Šunka parmská
  • 300 g Mleté kuřecí maso
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 500 g Lasagne
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Víno červené
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 984 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1097 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 183.5 mg
  • Draslík 602.3 mg
  • Vláknina 3276 mg
  • Vitamín A 3276 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na malé kousky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme je na kousky.

  • 2

    Šunku rozkrájíme nadrobno. Kuřecí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.

  • 3

    V nízkém hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přimícháme mléko, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a bešamelovou omáčku za občasného míchání 5 minut povaříme.

  • 4

    V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kousky žampionů. Pak přidáme mleté kuřecí maso, nakrájená játra a šunku a vše mícháme a opékáme ještě přibližně 10 minut. Do směsi pak přidáme nakrájená rajčata, přilijeme víno a protlak, opepříme, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut.

  • 5

    Zapékací mísu vytřeme olejem a na dno rozložíme plátky lasagní. Na ně rozetřeme vrstvu masové směsi a na ni bešamelovou omáčku. Pak opět dáme plátky lasagní, masovou směs, omáčku a tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Horní vrstva by měla být bešamelová omáčka, kterou ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.

  • 6

    Zapékací mísu vložíme do trouby, předehřáté na 190 stupňů a lasagně zapékáme přibližně 35 minut, až mají zlatavou barvu. Pak je rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.

Komentáře k receptu