Celerové lazaně s hráškovým pyré a brokolicovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 300 g Hrášek
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 150 g Cibule červená
  • 2 g Pepř bílý
  • 80 ml Olej olivový
  • 200 ml Voda pitná
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Brokolice
  • 1 ks Celer bulvový
  • 2 ks Citrony
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 716 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 1116 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 49.3 mg
  • Draslík 1178.6 mg
  • Vláknina 27674.8 mg
  • Vitamín A 27674.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 195.1 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Celer omyjeme, očistíme, na jedné straně mírně seřízneme a pokrájíme na plátky silné cca 3 - 5mm. Ty okrájíme do tvaru obdélníků, ihned vložíme do ledové vody ochucené citrnovou šťávou, v kastrolu přivedeme k varu vodu a citronem, osolíme a přidáme bobkový list. V tomto nálevu povaříme celer cca 1 minutu a ihned zchladíme v okyselené vodě.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme společně s nakrájenou slaninou zpěnit na rozpáleném oleji. Přidáme hrášek, promícháme, zalijeme vývarem, vaříme do změknutí. Ponorným mixérem rozmixujeme, dochutíme solí a bílým pepřem. Množství vývaru ještě varem zredukujeme.

  • 3

    Oloupeme červenou cibuli a překrojíme na osminky. Vložíme do pánve s rozehřátým olejem, zvolna ji necháme zkaramelizovat, jakmile změkne, vyjmeme ji a uchováme teplou. Z petrželky obereme lístky a na jemno nasekáme. Pomocí ubrousku vyždímáme džus, brokolici rozebereme na růžičky, krátce povaříme ve vývaru. Košťál nasekáme na menší kousky, promícháme s olivovým olejem, rozmixujeme do hladka, poté přes jemný cedník protlačíme do kastrůlku, přivedeme zvolna k varu, osolíme dle chuti, přidáme petrželkový džus a odstavíme.

  • 4

    Celerové plátky vložíme do rozpuštěného másla, přisypeme nasekanou vyždímanou petrželku a prohřejeme. Do středu každého talíře navrstvíme hráškové pyré, poklademe vrstvou celerových lazaní, dáme znovu pyré a další patro celeru. Takto navrstvíme ještě dvakrát. Do posledního patra přidáme zkaramelizovanou cibuli. Dozdobíme stroužkem červené cibule. Okolo nalijeme omáčku, přidáme růžičky brokolice a ihned podáváme.

Komentáře k receptu