Pečená kachna na víně s pomeranči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mrkev kořen
  • 80 g Cukr krupice
  • 1000 g Kachna domácí
  • 100 ml Ocet vinný
  • 100 ml Víno portské
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 3 ks Pomeranče
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • 2 cl Likér pomerančový
  • 0.17 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 752 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 204 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 113.7 mg
  • Draslík 662.2 mg
  • Vláknina 7778.3 mg
  • Vitamín A 7778.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 79 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.

  • 2

    Drůbky (krk, žaludek, srdce a špičky křídel) vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu - mrkev, petržel a celer, pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 4

    Na pekáč vlijeme olej, kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.

  • 5

    Z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče ostrouháme kůru. Svaříme ji v trošce vody, ze všech tří pomerančů potom vymačkáme šťávu.

  • 6

    Upečenou kachnu vyndáme z pekáče, šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.

  • 7

    Do pekáče dáme zkaramelizovat cukr s octem. Naředíme ho portským vínem a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne.

  • 8

    Rozmixujeme kachní játra a přidáme k nim máslo, lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Přichutíme pomerančovým likérem a pomerančovou kůrou nakrájenou na nudličky.

  • 9

    Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.

Komentáře k receptu