Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer - nať
  • 150 g Mrkev kořen
  • 150 g Petržel kořen
  • 750 ml Mléko plnotučné
  • 500 ml Voda pitná
  • 100 ml Olej rostlinný
  • 20 ml Olej rozmarýnový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Česnek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 448 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 176 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 80.1 mg
  • Draslík 282.8 mg
  • Vláknina 6705.2 mg
  • Vitamín A 6705.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1168.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.

  • 2

    Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.

  • 3

    Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.

  • 4

    Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.

Komentáře k receptu