Domácí bylinková paštika z kuřecích jater
Suroviny
- 250 g Játra kuřecí
- 120 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paštikové koření
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 5 cl Sherry brandy
- 4 polévková lžíce Pistácie
- 1.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 639 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 56 g
- Sodík 150 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 275.6 mg
- Draslík 350.8 mg
- Vláknina 12781.4 mg
- Vitamín A 12781.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 61.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Snítku rozmarýnu omyjeme a vodu setřepeme. Omytá kuřecí játra zbavíme blanek a žilek a pokrájíme je na menší kousky. Očistíme větší cibuli s česnekem. Pokrájíme je nadrobno a zpěníme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme játra, celou snítku rozmarýn a za stálého míchání restujeme z každé strany dozlatova přibližně 3-4 minuty. Musíme dát pozor, aby se zcela nepropekla. Uvnitř musí zůstat růžová. 
- 
                                2Poté k játrům přilijeme 5 cl Sherry brandy, zvýšíme teplotu, promícháme a necháme flambovat do doby, až se alkohol vypaří. Celou játrovou směs vyklopíme do mixéru a jemně ji rozmixujeme ((bez rozmarýnu). Doložíme změklé máslo, ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, přidáme paštikové koření a paštiku prošleháme. 
- 
                                3Rozdělíme do malých misek a dáme do chladničky na 2 hodiny. 
- 
                                4Rozpustíme máslo, ale nesmí se škvařit. Vychladlou paštiku v miskách posypeme pistáciemi, zalijeme rozehřátým máslem a odložíme znovu do chladničky zatuhnout (asi 40 minut). 
- 
                                5K paštice podáváme čerstvý chléb. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        