Pikantní italský chléb foccacia s olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 36 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 4 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olivy černé
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 540 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 860 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 130.9 mg
  • Vláknina 19774.9 mg
  • Vitamín A 19774.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Výběrovou hladkou mouku dáme do mísy a promícháme ji s 0,5 lžičkou soli. V misce se 4 dl vody rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a když nám kvasnice vzejdou, postupně je přiléváme k mouce, promícháme a těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, musí být vláčné, hladké. Těsto zakryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a znovu ho prohněteme. Rozdělíme ho na 4 díly.

  • 2

    Z každého dílu uhněteme bochánek a zlehka ho rozválíme na placku silnou 2-3 cm. Placky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme je solí, poklademe rovnoměrně pokrájené černé olivy a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Nakonec placky pokapeme extra olivovým panenským olejem a prsty všechny přísady vtlačíme do těsta. Po 5-10 minutách chleba pečeme v předehřáté troubě na 250°C přibližně 12-16 minut dozlatova.

  • 3

    Foccacia podáváme vychladlé samostatně nebo jako přílohu.

Komentáře k receptu