Kapr jako námořník
Suroviny
- 170 g Máslo čerstvé
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Víno bílé
 - 350 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule
 - 20 ks Bílá cibulka
 - 1 kg Kapr obecný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 533 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 348 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 162.3 mg
 - Draslík 730 mg
 - Vláknina 2730 mg
 - Vitamín A 2730 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěného kapra vykostíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do kastrolu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř a sůl, zalijeme vínem a 1/4 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, pak odstavíme z ohně, porce masa vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme.
 - 
                                2
Za 100 g másla a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou na řídkou omáčku, kterou na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.
 - 
                                3
Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, dáme do malého hrnku, zalijeme trochou vývaru a přiklopené téměř nasucho vaříme přibližně 5 minut.
 - 
                                4
Malé cibulky oloupeme, naskládáme do malého pekáčku vymazaného 70 g másla, přidáme 1 lžičku cukru, přisolíme, zalijeme 100 ml vody a v troubě upečeme dorůžova. Do hotové omáčky vmícháme šlehačku.
 - 
                                5
Na porce kapra navršíme cibulky a žampióny a podáváme přelité omáčkou.