Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Borůvky
  • 150 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 800 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 25 g Sůl
  • 30 g Droždí
  • 100 g Petržel kořen
  • 80 g Perník
  • 50 g Džem borůvkový
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
  • 200 ml Víno bílé
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 0.5 kávová lžička Jalovec
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 4 ks Bažantí stehno
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Kedlubna
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Žemle tuková
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1487 kcal
  • Sacharidy 249 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 3450 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 106.9 mg
  • Draslík 902.1 mg
  • Vláknina 28131.8 mg
  • Vitamín A 28131.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a

  • 2

    vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.

  • 3

    Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.

  • 4

    Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.

  • 5

    Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.

  • 6

    Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu