Jogurtový dort s ostružinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Jogurt bílý
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 180 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Cukr moučkový
  • 200 g Ostružiny
  • 60 g Poleva čokoládová bílá
  • 20 g Želatina
  • 50 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 745 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 260.2 mg
  • Draslík 323 mg
  • Vláknina 6597 mg
  • Vitamín A 6597 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 35 minut.

  • 2

    Příprava krému: do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme želatinu, kterou necháme 5-10 minut namočenou. Potom ji za stálého míchání povaříme skoro do bodu varu a stáhneme z ohně. Jogurt v misce smícháme s cukrem a 60 g ostružin. Přilijeme horkou želatinu. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a přimícháme ji do jogurtu.

  • 3

    Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Následovně ho vyklopíme z dortové formy, kterou vymažeme olejem, posypeme cukrem. Korpus vrátíme zpátky do formy. Poté korpus potřeme připravenou náplní, vložíme na 4 hodiny do lednice vychladnout a zatuhnout.

  • 4

    Nakonec sundáme dortovou formu, povrch dortu ozdobíme ostružinami, polijeme čokoládovou polevou. Ostrým nožem namočeným v horké vodě, krájíme na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých mělkých talířích.

Komentáře k receptu