Kuchyně Mexika má dlouhou tradici, která sahá daleko před dobu objevení Ameriky. Dávno předtím zde byla domestikována kukuřice, jež se stala spolu s chilli základní potravinou amerických kultur. V době předkolumbovské byla strava místních domorodých obyvatel postavena především na zelenině.
Základní suroviny
Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papriky. Kukuřice je významná ingredience mexické kuchyně. Jedná se o tradiční obilninu amerického kontinentu. Vedle kukuřice mají svůj význam i další obilniny. K nim patří především pšenice, užívaná k přípravě tortill, různých druhů chleba a sladkého pečiva. Také rýže se hodně používá jako základní ingredience mexické kuchyně. Připravuje se na různý způsob jako je na červeno (se zelenými rajčaty a cibulí), na zeleno s chilli papričkami (chile poblano), na žluto se šafránem nebo ne černo s černými fazolemi atp. Ze zeleniny se často připravují rajče jedlé, různé druhy fazolí, paprik a chilli papriček, avokádo, tykve atp. K základním kořením patří například mleté chilli papričky, oregano, koriandr (včetně natě), merlík, skořice, kakao ale také římský kmín, česnek a cibule.
Typická jídla
- Tortillová placka se připravuje z kukuřičné nebo pšeničné mouky a má řadu využití například k přípravě tacos, burritos, quesadill a dalších typických jídel mexické kuchyně.
- Zelená omáčka (salsa verde) je připravená ze zelených rajčat a chilli papriček a má konzistenci pasty.
- Červená omáčka (salsa roja) se skládá z rajčat, česneku a koriandrové natě. Může být připravená z čerstvých, vařených či grilovaných ingrediencí.
- Omáčka pico de gallo naopak připomíná konzistencí spíše verzi salátu. Připravuje se z na malé kousky nakrájených čerstvých rajčat, zelených chilli papriček, cibule a dále koriandrové natě, avokáda a citronové šťávy.
- Guacamole patří mezi další známé mexické omáčky. Základní ingrediencí je zralé avokádo, cibule, česnek, najemno nakrájená rajčata a paprika jalapeňo a koriandrová nať.
- Tamales jsou z kukuřičného těsta, které se připravuje tradiční metodou, při níž se celé zrno nejprve namočí a potom vaří v alkalické směsi většinou ve vápenaté vodě a až poté se oloupe. Takto připravené zrno se následně vymyje a později umele, čímž vznikne masa, která se potom nechá usušit a dále používá.
- Mole je tradiční omáčka z různých koření a ingrediencí jako jsou například rajčata, česnek, kmín, anýz, sezamová sazímka, chili a čokoláda. Nejznámější mexické mole je mole poblano.
- Tacos je jídlo které se skládá z různě připravených tortillových placek naplněných různými druhy připraveného (pečeného, dušeného) masa a s různými druhy mexických omáček jako je například salsa verde (zelená omáčka) nebo salsa roja (červená omáčka). V Dolní Kalifornii jsou populární tacos s rybou nebo pečeným masem.
- Nachos jsou trojúhelníčky z kukuřičné tortilly pokryté například sýrem čedar, fazolemi, kečupem, masem, majonézou nebo pečeným masem atp. Region Coahuila je také známý přípravou různých druhů grilovaného masa (například kozího).
- Burritos jsou tortillové placky z pšeničné mouky, které se plní například fazolemi a sýrem ale i masem, zeleninou atd. Chihuahua je proslulá místním sýrem (queso Chihuahua) vyrobeným z kravského mléka a oblíbený s chilli con carne, nebo s quesadillas.
- Quesadilla je tortillová placka vyrobená z pšeničné mouky, která je naplněná gratinovaným sýrem a dalšími ingrediencemi. V hlavním městě se jedná například o salám chorizo, chille jalapeňpos, picadillo nebo brambory.
- Tamales jsou považovány za jedno z jídel předkolumbovského původu. Jeho základem je kukuřičné těsto s vepřovým či kuřecím masem vše zabalené do kukuřičné slupky, upravené v páře tamalery a podávané s červenou nebo zelenou omáčkou či mole.
- Menudo je tradiční polévka z hovězích drštěk a dále s chile, limetkou, koriandrovou natí a oregánem. Podává se obvykle s tortilloviu plackou.