Kreolská bujabéza

Publikováno: 01.04.2016
Bouillabaisse - bujabéza - je původně francouzská provensálská polévka z ryb. Recept se postupně  vyvinul v kreolskou variantu. Na přípravu tradiční bujabézy se musí použít minimálně tři druhy mořských ryb.

Bouillabaissa je rybí polévka obsahující různé druhy vařených ryb, korýšů a zeleniny. Je ochucená různými druhy bylinek a koření, nejčastěji se používá česnek, bazalka, bobkový list, fenykl a šafrán, někdy také pomerančová kůra.

Tradiční bouillabaissa obsahuje nejméně tři druhy ryb -  ropušnici (rascasse), štítníka (kohout mořský) a mořského úhoře. Také může obsahovat pražmu, platýze, mořského ďase, parmu nebo tresku, případně i žraloka.

Postup

V míse se připraví marináda ze 4 lžic horké vody, šafránu, poloviny nasekaného česneku, soli a oleje. Nakrájené tmavé i světlé ryby a plody moře se rozdělí do misek, zalijí marinádou, promíchají a nechají 2 hodiny marinovat.

Cibule, pórek, oškrábané celerové výhonky a rozpůlený fenykl se nakrájí na plátky a opékají na olivovém oleji. Po 5 minutách se přidají nakrájená, předem spařená a oloupaná rajčata, proužek pomerančové kůry, nasekaná petržel a zbylý česnek. Vloží se svazek bylinek, vše se osolí, opepří, zalijeme vodou a přivede do varu. Polévka se vaří do zhoustnutí přibližně 30 minut, pak se přidají nejprve tmavé ryby a po 5 minutách varu světlé ryby a plody moře a vaří se  dalších 5 minut. Ryby, pomerančová kůra a svazek bylin se vyjmou, vmíchá se anýzový likér a polévka se na závěr ještě dochutí pepřem a solí.  

Jedinečnost ingrediencí

Bouillabaissu od jiných druhů rybích polévek odlišuje především použití provensálských bylin a koření do vývaru, a také množství středozemních ryb a darů moře. Odlišný je i způsob servírování.

Způsob servírování

První se servíruje vývar v míse a omáčka rouille  - vaječný žloutek, 2 stroužky česneku, 1 šálek olivového oleje, 10 pestíků šafránu, sůl a kajenský pepř.

Horké ryby a zelenina se servírují odděleně od vývaru, aby si každý mohl zvolit ryby podle své chuti.

Nejvhodnější přílohou jsou čerstvé toasty, bageta nebo bílý chléb.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty