Francouzské palačinky s jablky
Suroviny
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Jablka
- 20 g Máslo čerstvé
- 30 g Cukr moučkový
- 100 ml Voda pitná
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 4 cl Calvados
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Víno jablečné
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 317 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 10 g
- Sodík 104 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 224.2 mg
- Draslík 127.4 mg
- Vláknina 4110 mg
- Vitamín A 4110 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do misky dáme mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Promícháme, vlijeme vejce a žloutek a metlou vymícháme v hladké těsto. 
- 
                                2Zalijeme mlékem a minerální vodou. Znovu prošleháme dohladka. Vmícháme rozpuštěné máslo a opět promícháme. Těsto necháme hodinu odpočinout. 
- 
                                3Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrájíme na čtvrtiny a oddělíme jádřince. Pokrájíme jablka na tenké plátky. 
- 
                                4Na pánvi na másle necháme zkaramelizovat curk a opečeme na něm pokrájená jablka. Zalijeme calvadosem a přidáme rozinky. Přilijeme cider. Asi 5 minut dusíme. 
- 
                                5Na další pánvi rozpustíme máslo. Naběračkou naléváme těsto, rozlijeme po celé pánvi a po obou stranách smažíme palačinky. Poskládáme je na talíř, aby vydržely horké, vložíme je do trouby. 
- 
                                6Směs podušených jablek rozprostřeme na palačinky, které buď na dvakrát přeložíme, nebo stočíme. Podáváme posypané moučkovým cukrem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                        