Chowder

Publikováno: 01.04.2016
Chowder je rybí polévka, oblíbená po celém východním pobřeží Spojených států.  Připravuje se v mnoha variantách, které se od sebe liší chutí i konzistencí. Jedno mají společné – velké množství masa z mušlí, někdy i rybího masa, a mnoho smetany.

Hustá polévka chowder pravděpodobně pochází z Anglie nebo Irska. Dnes je nejčastěji konzumována v původních britských koloniích v Nové Anglii a na atlantském pobřeží Kanady. Název Chowder má francouzský původ, protože na pobřeží východní Ameriky se polévka dostala z Kanady od francouzských emigrantů. Francouzky se kotel řekne „la chaudiere“.

Různé ingredience

Chowder se připravuje v mnoha variantách. Obvykle se zahušťuje smetanou, používá se ale i mléko nebo rajčata. Z hlavních surovin, které do polévky patří - rybí maso, mušle, krabi, rajčatový protlak a smetana - je možné vytvořit řadu obměn. Na dochucení se používá česnek, pomerančová kůra a koření - nejčastěji tymián, petržel, pepř, bobkový list, fenykl a kopr.

Příprava

V hrnci se rozehřeje 20 gramů másla a orestují na něm kostičky cibule, najemno nakrájený řapíkatý celer a rozmačkaný česnek. Přidají se na malé kostičky nakrájené brambory, mušle včetně nálevu ( pokud se vaří čerstvé, používá se redukovaný vývar), případně krabí nebo rybí maso.

Do hrnce se přilije voda  - pokud se chowder vaří z rybího masa, pak rybí vývar -  tak, aby zelenina byla zakrytá, ochutí se  solí a pepřem, zakryje poklicí a pomalu vaří, doku brambory nejsou měkké. Polévka se na závěr může i částečně rozmixovat.

Do uvařené polévky se přimíchá smetana a kopr, zjemní se zbylým máslem, prohřeje - už nevaří a servíruje.

Servírování

Polévka chowder se může na talíři ozdobit vypečenými plátky slaniny, snítkou tymiánu a posypat čerstvým černým pepřem z mlýnku.

Je sytá a stačí jako samostatná večeře. Vhodnou přílohou jsou chlebíčky z veky posypané sýrem a zapečené, servíruje se také s krutony,  bagetou nebo s bílým pečivem.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty