Snídaňové loupáčky pro alergiky bez vajec

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 85 g Máslo čerstvé
  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 155 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 244 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 49 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 17.4 mg
  • Draslík 9.6 mg
  • Vláknina 2309.9 mg
  • Vitamín A 2309.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme mouku (dvě lžíce schováme stranou na pomoučnění válu) a sůl, přidáme cukr. Pro promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.

  • 2

    15 g pokrájeného změklého máslo rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.

  • 3

    Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla, horní část těsta přehneme dolů přes střed, spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu kruhu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Opakujeme ještě do třetice.

  • 4

    Potom těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.

  • 5

    Následně těsto vybalíme z fólie, rozválíme na vále a opakujeme dvakrát stejný postup vyválení, složení a otočení, ale už žádné máslo nepřidáváme. Nakonec z těsta vyválíme 5 cm silný čtvercový plát, který rozdělíme na čtyři stejné čtverce. Ty překrojíme úhlopříčně na poloviny, aby vznikly trojúhelníky.

  • 6

    Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Papír potřeme olejem, předehřejeme troubu na 220 ºC.

  • 7

    V misce rozšleháme zbylé tři lžíce smetany s krupicovým cukrem, polovinou množství ušlehaného vejce potřeme trojúhelníky z těsta.

  • 8

    Trojúhelníky srolujeme, začneme delší stranou. Ohneme do půlměsíčku do tvaru rohlíčků a vložíme na pečicí papír, lehce potřeme olejem a uložíme na teplé místo, kde necháme rohlíčky 45 minut kynout na teplém místě.

  • 9

    Vykynuté loupáčky potřeme zbytkem vaječné polevy a vložíme do trouby. Necháme 15 minut péct. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu