Kmínový bezlepkový chléb z Promixu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 22 g Droždí
  • 190 g Mouka Promix Uni
  • 185 g Směs Promix T
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Jablka
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Kmín drcený
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 519 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 593 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 13.3 mg
  • Draslík 263.7 mg
  • Vláknina 3017.5 mg
  • Vitamín A 3017.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažného mléka s 22 g kvasnic a lžičkou cukru. Kvásek necháme dobře vzejít. Omyté jablko oloupeme a jemně nastrouháme

  • 2

    Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Promix - 190 g tmavé mouky + 185 g světlé universální mouky, zamícháme do ní lžíci octa, 2 lžíce nastrouhaného jablka, 1-2 lžičky soli, lžíci drceného kmínu, 4 lžíce rýžových burizónů a 2 lžíce vlahého rozpuštěného másla. Těsto promícháme, přidáme vykynutý kvásek a těsto důkladně prohněteme. Musí být hladké a vláčné. Vložíme ho do formy (nebo pekáčku) vytřené olejem. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 30-40 minut kynout na teplém místě.

  • 3

    Pečeme ho v předehřáté troubě na 200-220 °C přibližně 40 minut.

  • 4

    Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).

  • 5

    Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu