Gratinované hovězí maso se žampiony a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 g Petržel - nať
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 70 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 935 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 813 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 204.8 mg
  • Draslík 597.2 mg
  • Vláknina 3954.5 mg
  • Vitamín A 3954.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.5 mg
  • Vitamín E 7.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zadní hovězí maso po umytí nakrájíme na tenké proužky, které osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a povaříme na mírném ohni 25 minut.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, česnek, vložíme na tenké plátky nakrájené žampiony. Ochutíme solí, pepřem, zalijeme vínem. Na mírném ohni povaříme přibližně 20 minut.

  • 3

    Masovou a slaninovou směs smícháme spolu. Přilijeme smetanu, přidáme drobně nasekanou petrželovou nať. Vše přeložíme do máslem vymazané pečící formy. Povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupňové teplotě pečeme 15 minut.

  • 5

    Po upečení jídlo rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu