Schovaný jablečný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 230 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr moučkový
  • 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Cukr vanilka
  • 30 g Strouhanka
  • 500 g Jablka
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 22 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 115.6 mg
  • Draslík 133.2 mg
  • Vláknina 6225.8 mg
  • Vitamín A 6225.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme na kousky pokrájené, při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme cukr, mouku, žloutky, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dohromady dobře promísíme na hladké těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.

  • 2

    Poé těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na velikost kruhové pečící formy. Spodní těsto rozválíme větší, aby nám okraje těsta pokryly stěny formy nejméně do půlky.

  • 3

    Spodní část posypeme strouhankou, naskládáme na ni oloupaná, na tenké plátky rozkrájená jablka a pomleté ořechy, smíchané s cukrem. Vše polijeme medem. Na ořechy opět naskládáme jablečné plátky a přiklopíme druhým rozváleným dílem těsta. Povrch těsta propícháme vidličkou.

  • 4

    Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby, při 170 stupních pečeme 40 - 45 minut. Upečený koláč po vytažení z trouby necháme vychladnout ve formě. Poté krájíme na úhledné trojúhelníkové porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talířky, posypeme zbylým moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu