Pikantní věnečky z odpalovaného těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Sýr Gouda 45%
  • 150 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 20 g Cibulka jarní
  • 70 ml Olej slunečnicový
  • 1 kávová lžička Kari koření
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 182 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 101 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 118.1 mg
  • Draslík 42.9 mg
  • Vláknina 624.3 mg
  • Vitamín A 624.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vařícího mléka v kastrůlku přisypeme sůl, vložíme nakrájené máslo, přisypeme mouku. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí hmoty. Neměla by se lepit na stěny kastrůlku, vznikne z ní koule. Kastrůlek stáhneme ze sporáku, teplou hmotu vložíme do studené misky a zpracováváme tak dlouho, aby mírně vychladla. Poté postupně přidáváme po jednom vejci, až získáme hladké a lesklé těsto.

  • 2

    Připraveným těstem naplníme cukrářský sáček s s hladkou trubičkou. Sáčkem tvarujeme na olejem vymazaný plech věnečky o průměru 6 cm. Každý věneček posypeme nastrouhaným sýrem a posypeme sladkou mletou paprikou. Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme při 200 stupních cca 20 minut. Potom snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme 10 minut. Po vytažení z trouby necháme věnečky vychladnout a překrojíme je na půlky.

  • 3

    Vejce vložíme do vroucí vody, povaříme 10 minut natvrdo, zchladíme je studenou vodou, oloupeme, žloutky dáme do misky. Ke žloutkům přidáme kari koření, drobně nasekanou zelenou část jarní cibulky, dobře prošleháme, přidáme hořčici, sůl, nakrájené bílky a opět prošleháme.

  • 4

    Připravenou náplní naplníme rozpůlené věnečky a vložíme do lednice, aby náplň ztuhla.

  • 5

    Těsně před podáváním věnečky aranžujeme na jednotlivé talíře.

Komentáře k receptu