Kachní galantina
Suroviny
- 800 g Vepřová krkovička
 - 100 g Játra drůbeží
 - 200 g Šunka uzená
 - 150 g Slanina vepřová
 - 2500 g Kachna mražená
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 ks Muškátový oříšek
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 4 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1277 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 117 g
 - Sodík 561 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 82.2 mg
 - Draslík 126.8 mg
 - Vláknina 1030.3 mg
 - Vitamín A 1030.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odebereme a na masovém mlýnku spolu s drůbežími játry umeleme najemno. Zbylé kostky masa masa osolíme a pokropíme koňakem. Na malé kostičky nakrájíme slaninu a šunku.
 - 
                                2
Umleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a mouku a vše utřeme vařečkou dohladka. Pak vmícháme kostičky masa, šunky a slaniny a dáme na chvíli do ledničky odpočinout.
 - 
                                3
Větší kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.
 - 
                                4
Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
 - 
                                5
Vykostěnou kachnu rozložíme kůží dospoda, poklademe masovou směsí, zavineme, převážeme režnou nití a zformujeme do úhledného válečku. Do velkého kastrolu vložíme kosti z kachny, překrojenou cibuli, bobkový list, česnek a sůl a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, vložíme kachnu, zakryjeme pergamenovým papírem a necháme „táhnout“ při 90-95°C 2.5 hodiny. Nesmí se vařit.
 - 
                                6
Hotovou kachnu přendáme na pekáč, kde ji necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a pak uložíme do chladničky.
 - 
                                7
Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.