Pomerančový koláč sypaný mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 125 g Cukr krystal
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 kávová lžička Pomerančová šťáva
  • 1 kávová lžička Šťáva citrónová
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 1 polévková lžíce Mandle plátky
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 334 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 41 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 153.2 mg
  • Draslík 45.7 mg
  • Vláknina 2136.6 mg
  • Vitamín A 2136.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava na pečení: dortovou formu vymažeme lžící másla, dno formy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejme na 180°C.

  • 2

    Koláč: mandle nameleme, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme pomerančovou a citrónovou šťávu, pomerančovou i citrónovou kůru, skořici. Do těsta poté opatrně mícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté formě asi 40 minut. Hotový koláč by měl být pružný na dotek. Upečený koláč necháme chvíli chladnout ve formě, následně ho z formy vyklopíme, posypeme 3 lžícmi moučkového cukru a plátky mandlí. Tento moučník servírujeme vychladý jako pohoštění, nejčastěji s ušlehanou šlehačkou.

  • 3

    Šlehačka: šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem, pomerančovou i citrónovou šťávou a se skořicí. Šleháme ji studenou v chladné misce.

Komentáře k receptu