Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Hrách loupaný
  • 500 g Vepřová kýta uzená
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Cibule
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.2 dl Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Hořčice kremžská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 763 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 1366 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 250.4 mg
  • Vláknina 17859.5 mg
  • Vitamín A 17859.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.7 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce.

  • 2

    Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek

  • 3

    Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme.

  • 4

    Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.

Komentáře k receptu