Dánská kapustová polévka s vepřovým masem
Suroviny
- 300 g Kapusta kadeřavá
- 50 g Máslo čerstvé
- 800 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Vepřový bok
- 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1.5 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 876 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 61 g
- Sodík 680 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 80 mg
- Draslík 1096.7 mg
- Vláknina 16501.1 mg
- Vitamín A 16501.1 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě, jen aby probublávala. Maso vaříme asi 60 minut doměkka. 
- 
                                2Mezitím v druhém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které vložíme očištěnou malou hlávku kapusty a vaříme ji asi 2 minuty. Poté ji vyjmeme a vychladlou kapustu nakrájíme na nudličky. Očistíme a omyjeme mrkev, větší pórek, zeleninu pokrájíme na větší kousky a vložíme ji k masu. Do polévky k masu ještě přidáme sůl, pepř, celé nové koření a bobkový list. 
- 
                                3Oloupeme a omyjeme drobné brambůrky. V pánvi si rozpálíme máslo, přidáme k němu cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme brambůrky a za stálého míchání je krátce osmažíme a pánev odstavíme z plotny. 
- 
                                4V druhé pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Na jíšku přidáme pokrájenou kapustu a krátce ji osmažíme. 
- 
                                5Měkké maso vyjmeme z polévky, do vývaru vložíme kapustu, brambůrky a vaříme doměkka 10-15 minut. Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta a vrátíme zpět do polévky. Společně vše krátce povaříme, dochutíme solí a servírujeme s chlebem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        