Lasagne bezlepkové
Suroviny
- 100 g Játra kuřecí
 - 50 g Sýr sójový - Tofu
 - 50 g Petržel - nať
 - 50 g Petržel - nať
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 55 g Šunka parmská
 - 90 g Mouka bezlepková
 - 30 g Mouka bezlepková
 - 45 g Margarín
 - 300 g Hovězí maso mleté
 - 100 g Špagety
 - 450 ml Mléko sójové
 - 150 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.75 kávová lžička Xantanová guma
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Hřebíček
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 3 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.04 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Smetana sójová
 - 2 polévková lžíce Smetana sójová
 - 2 polévková lžíce Pyré rajčatové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 596 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 681 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 194.2 mg
 - Draslík 867.1 mg
 - Vláknina 7923.1 mg
 - Vitamín A 7923.1 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.3 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 457.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na válu smícháme mouku s xanthanovou gumou a solí. Přidáme vejce a olej, zapracujeme. Vytvoříme tužší těsto, které rozválíme do hladka. Zabalíme do potravinářské fólie, ponecháme 30 minut odpočinout, poté rozválíme do šesti plátů o velikosti asi 15 x 7,5 centimetru. Tyto pláty ještě rozválíme a necháme zaschnout na válu.
 - 
                                3
Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]: do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme na olej, 2 minuty smažíme do zlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno rozsekaný česnek, smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou.
 - 
                                4
Zbytek oleje zahřejeme, vložíme mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky, přidáme omytá a na kousky pokrájená kuřecí játra. Osmahneme, přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky rozkrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek.
 - 
                                5
Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Poté vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut.
 - 
                                6
Podle návodu na obalu si uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským Parmezánem.
 - 
                                8
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: do kastrolu vlijeme sójové mléko, přidáme oloupanou cibuli (napíchanou hřebíčky), kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, následně ji odebereme, mléko přecedíme.
 - 
                                9
Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
 - 
                                10
Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
 - 
                                11
Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
 - 
                                13
Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragů. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Poté vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme, vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragů, navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem Tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut.