Voňavé vánoční perníčky s rumovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr třtinový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Mouka žitná
  • 150 g Cukr moučkový
  • 50 ml Rum
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Koření perníkové
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 3 kávová lžička Soda jedlá
  • 3 ks Vaječný žloutek sušený
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 149 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 59 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 22.3 mg
  • Draslík 12.8 mg
  • Vláknina 564.5 mg
  • Vitamín A 564.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku dáme na kousky nakrájené máslo, přisypeme cukr, přidáme med, vanilkový cukr. Stálým mícháním suroviny rozpustíme na hladkou tekutou hmotu.

  • 2

    Do misky prosejeme hladkou a žitnou mouku, přidáme žloutky, perníkové koření, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, sodu, přilijeme mléko. Nakonec přidáme připravenou rozpuštěnou máslovou hmotu. Ze surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme celou noc v lednici odpočívat.

  • 3

    Vál posypeme moukou, přeložíme na něj těsto, které rozválíme na velký plát, silný 4-5 mm. Z těsta vykrajujeme vykrajovacími formičkami s vánoční tématikou různé tvary. Skládáme je na pečicím papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 15 minut.

  • 4

    Na přípravu polevy smícháme ve vhodné nádobě cukr, rum a citrónovou šťávu. Mícháme až do rozpuštění cukru a hladké polevy.

  • 5

    Upečené perníčky necháme mírně vychladnout na plechu, potom je přeložíme na mřížku, úhledně ozdobíme připravenou polevou a necháme volně polevu ztuhnout a perníčky úplně vychladnout.

Komentáře k receptu