Ukrajinský bramborový závin
Suroviny
- 600 g Zelí kysané
- 100 g Sádlo škvařené
- 500 g Cibule
- 700 g Brambory vařené
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 20 g Mouka polohrubá
- 200 g Slanina vepřová
- 300 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Muškátový květ
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 986 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 69 g
- Sodík 1382 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 342.6 mg
- Draslík 1085 mg
- Vláknina 12638 mg
- Vitamín A 12638 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme zelnou náplň. Kysané zelí scedíme, překrájíme, osolíme, přidáme kmín, 1 lžíci cukru a v kastrole na sádle přikryté 5 minut podusíme. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli, slaninu rozškvaříme, cibuli na ní osmažíme a vše přidáme k podušenému zelí.
-
2
Vařené brambory nastrouháme a v míse k nim přidáme vejce, mouku a sůl s muškátovým květem. Těsto dobře promícháme, přeneseme na pomoučený vál, ještě dobře prohněteme a vyválíme z něho placku, na kterou rozložíme zelnou náplň. Svineme šišku, kterou opatrně přendáme na pekáč vymazaný sádlem, šišku jím také potřeme a pekáč vložíme do horké trouby.
-
3
Pečeme 30-35 minut, hotový závin rozkrájíme na kousky a podáváme. Porce můžeme podle chuti přelít zakysanou smetanou.