Pečené plněné brambory slanečkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 80 g Slanina vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Matjesy - filet
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1.2 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 450 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 247 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 63.9 mg
  • Draslík 475.8 mg
  • Vláknina 5909.6 mg
  • Vitamín A 5909.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stejně velké brambory (8 ks) omyjeme a oloupeme. Dáme je do hrnce, zalijeme 1-1,2 litru vody se solí. Vaříme je do poloměkka přibližně 10 minut. Poté je scedíme necháme vychladnout. Namočené filety ze slanečků pokud možno zbavíme kostiček a pokrájíme je na menší kousky.

  • 2

    Filety ze slanečků (matjes, hering) nakrájíme na malé kostičky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Brambory z jedné strany seřízneme tak, aby se daly "posadit". Pomocí malé kávové lžičky brambory vydlabeme, až nám zůstane minimálně 7 mm silná "skořápka". Vydlabanou dužinu dáme do mísy a rozmačkáme ji vidličkou. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme téměř dozlatova, přimícháme cibuli, zpěníme ji a poté přidáme kousky ze slanečků. Promícháme a vše krátce osmažíme. Celou směs dáme do mísy k vydlabaným bramborům a promícháme se žloutkem, smetanou a pepřem podle chuti.

  • 3

    Vydlabané brambory naplníme a posadíme je do pekáčku, který jsme si vytřeli 2 lžícemi másla.

  • 4

    Plněné brambory pečeme v předehřáté troubě na 220°C-240°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Podáváme je hned horké.

Komentáře k receptu