Strouhaný ořechový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 600 g Jablka
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 70 g Ořechy vlašské
  • 70 g Cukr krupice
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 180 g Cukr moučkový
  • 250 g Hera
  • 60 g Hera
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 268 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 25 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 135.1 mg
  • Vláknina 3270.1 mg
  • Vitamín A 3270.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku, kypřící prášek a cukr prosejeme do misky, přisypeme vanilkový cukr. Přidáme na kousky pokrájenou Heru, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. Jeden vložíme do lednice na 30 minut, druhý díl zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 50 minut do mrazáku. Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a položíme na něj rozválené těsto z lednice.

  • 2

    Oloupaná, na hrubém struhadle nastrouhaná jablka dáme do misky, pokapeme je citrónovou šťávou, přisypeme krupicový i vanilkový cukr, skořicí a nakonec hrubě posekané ořechy. Suroviny dobře promícháme a rozložíme na povrch těsta.

  • 3

    Z bílků a krupicového i vanilkového cukru s přidáním citrónové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Poté narovnáme sníh na ořechovou náplň, nakonec na koláč hrubým struhadlem nastrouháme těsto z mrazáku.

  • 4

    Naplněný plech vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 45 - 50 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.

Komentáře k receptu