Slovenský tvarohový koláč
Suroviny
- 100 g Džem meruňkový
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Mouka pšeničná hrubá
 - 150 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Cukr moučkový
 - 50 g Cukr moučkový
 - 160 g Hera
 - 50 g Hera
 - 500 g Tvaroh měkký
 - 100 g Rozinky bílé
 - 6 ml Citronová šťáva
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 špetka Muškátový oříšek
 - 1 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 49 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 82.1 mg
 - Draslík 134.5 mg
 - Vláknina 2092.9 mg
 - Vitamín A 2092.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.
 - 
                                2
Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky.
 - 
                                3
Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky.
 - 
                                4
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce.