Slovenský tvarohový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Džem meruňkový
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 100 g Cukr moučkový
  • 50 g Cukr moučkový
  • 160 g Hera
  • 50 g Hera
  • 500 g Tvaroh měkký
  • 100 g Rozinky bílé
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 špetka Muškátový oříšek
  • 1 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 439 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 49 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 82.1 mg
  • Draslík 134.5 mg
  • Vláknina 2092.9 mg
  • Vitamín A 2092.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.9 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.

  • 2

    Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky.

  • 3

    Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky.

  • 4

    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce.

Komentáře k receptu