Selské řízky
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
 - 150 g Slanina vepřová
 - 400 g Kapusta hlávková
 - 50 g Mouka pšeničná hladká
 - 40 g Sádlo vepřové škvařené
 - 250 ml Voda pitná
 - 250 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 56 g
 - Sodík 962 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 311.1 mg
 - Draslík 1245.7 mg
 - Vláknina 6969.7 mg
 - Vitamín A 6969.7 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 128.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kýtu nakrájíme na tenčí plátky, naklepeme a osolíme. Očištěnou kapustu opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Obě cibule a slaninu nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
V menším rendlíku osmažíme slaninu s jednou cibulí, přimícháme kapustu a na mírném plameni dusíme. K měkké kapustě vmícháme rozšlehaná vejce, pepř a zahustíme strouhankou. Směs necháme zchladnout, poté jí naplníme řízky.
 - 
                                3
Řízky zavineme, sepneme jehlou, poprášíme moukou a osmažíme spolu s druhou cibulí na sádle dozlatova. Závitky zalijeme vodou a na mírném plameni dusíme doměkka. Měkké závitky vyjmeme a držíme na teple. Šťávu zredukujeme na tuk, zaprášíme zbylou moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem a alespoň 10 minut za častého míchání povaříme.
 - 
                                4
Závitky podáváme přelité omáčkou.