Jáhlová kaše s medem a smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Proso loupané - jáhly
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 8 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 787 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 98 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 71.5 mg
  • Draslík 10.5 mg
  • Vláknina 80 mg
  • Vitamín A 80 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1279.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly vsypeme do cedníku a propereme je pod tekoucí vodou nejméně třikrát. Potom je ještě dvakrát propereme horkou vodou a vsypeme do hrnce. Vložíme k nim půlku másla, zalijeme studeným mlékem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Hrnec přiklopíme poklicí, plamínek ztlumíme na úplné minimum a povaříme jáhly doměkka, tak 20 minut, aby vznikla kaše.

  • 2

    Hotovou kaši stáhneme ze sporáku, ihned vlijeme smetanu a dobře promícháme. Podle chutí přisolíme, pocukrujeme, vložíme zbylé máslo. Podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.

Komentáře k receptu