Zapečené těstoviny s bramborami a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Vepřová krkovička pečená
  • 450 g Brambory
  • 250 g Mozzarella
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 200 g Chléb konzumní
  • 400 g Špagety, Makarony
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 756 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 686 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 64.2 mg
  • Draslík 539.9 mg
  • Vláknina 9238.3 mg
  • Vitamín A 9238.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Postup: do pečicího hrnce, hlubšího pekáče nebo pečicí mísy nalijeme vypečenou šťávu z pečené vepřové krkovice a nádobou zakroužíme tak, aby se tuk dostal na celou plochu vniřních stěn. Ve vroucí osolené vodě uvaříme kratší makaróny (delší těstoviny před vařením nalámeme). Vařené těstoviny scedíme, necháme okapat a do okapaných těstovin vmícháme lžíci olivového oleje. Sýr Mozzarellu pokrájíme nadrobno případně nastrouháme. Cibuli rozkrájíme na kolečka, oloupané brambory na silněší plátky. Do pečicí nádoby (omaštěné masovu šťávou) vrstvíme připravené suroviny tak, že začneme vstvou brambor, pokračujeme vrstvou cibule, vařených a okapaných tětovin, skončíme vrstvou sýra. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Vrchní vrstvu sýra ještě přelijeme smetanou na šlehání a pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně po dobu 25 minut. Po upečení pokrm ještě posypeme strouhaným sýrem a necháme několik minut zapéct pod grilem, aby se nastrouhaný sýr roztavil.

  • 2

    Servírování: těstovinový nákyp s bramborami a sýrem servírujeme horký, buď jako chuťovku s krajíčky chleba s máslem, nebo jako přílohu k různě upravenému masu.

Komentáře k receptu