Staroruské studené nadívané kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 400 g Vepřová krkovička
  • 100 g Slanina vepřová
  • 50 g Mandle
  • 200 g Majonéza
  • 200 g Cibule sterilovaná
  • 800 g Kuře
  • 40 ml Brandy
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Vepřový jazyk
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 109 g
  • Sodík 682 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 253 mg
  • Draslík 566.6 mg
  • Vláknina 4549.6 mg
  • Vitamín A 4549.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.4 mg
  • Vitamín E 5.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře nařízneme po páteři od krku až k biskupu, opatrně vykostíme, ještě opatrněji seřízneme maso z kůže, křidélka a stehýnka však ponecháme. Kůži opatrně rozložíme na čistou bílou mokrou utěrku, odřezané maso naklepeme a rozložíme na kůži.

  • 2

    Kosti dáme vařit s oloupanou mrkví a petrželí nakrájenými na větší kusy i s vepřovým jazykem. Když je jazyk měkký, pod tekoucí vodou ho zchladíme, ještě teplý oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vývar přecedíme a osolíme.

  • 3

    Potom připravíme nádivku. Vepřové maso a polovinu slaniny umeleme, přidáme vejce, sůl, mletý pepř a muškátový květ a dobře promícháme. Do takto připravené nádivky nakrájíme druhou polovinu slaniny, přidáme nakrájený jazyk a nasekané oloupané mandle, můžeme přichutit koňakem.

  • 4

    Nádivku zformujeme do válečku, položíme na kuře, dohromady zformujeme, zabalíme do utěrky a převážeme potravinářským provázkem.

  • 5

    Zabalené kuře vložíme do hrnce, zalijeme připraveným studeným vývarem, uvedeme do varu a pak na mírném ohni vaříme doměkka, asi 50 minut, potom ho vyndáme na prkénko a dáme vychladit, vychlazené pak ostrým nožem naporcujeme tak, že oddělíme stehna a křídla a zbytek rozdělíme na 4 díly.

  • 6

    Naporcované vařené nadívané kuře podáváme s majonézou, obložené nakládanými cibulkami.

Komentáře k receptu