Chřest bílý s holandskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Chřest bílý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 130 g Šunka dušená
  • 100 g Sýr Čedar
  • 8 ml Citronová šťáva
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 3 l Voda pitná
  • 3 dl Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 356 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 449 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 357.7 mg
  • Draslík 347.9 mg
  • Vláknina 5810.7 mg
  • Vitamín A 5810.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.1 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvý očištěný chřest svážeme do jednoho svazečku, uvaříme v hrnci se špetkou soli v osolené a oslazené vodě do měkka. Poté scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Žloutky dáme do kastrůlku, přilijeme vývar a kastrůlek dáme nad horkou lázeň (připravenou ze 2 l vody). Za stálého míchání šleháme až do zahoustnutí. Přilijeme citrónovou šťávu, dochutíme špetkou solí, nakonec vložíme máslo, které za stálého mícháním rozpustíme, uvaříme hustou omáčku.

  • 3

    Na mělké talíře rozdělíme podle porcí okapaný chřest, každou porci posypeme na malé kostky rozkrájenou šunkou a zasypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec povrch přelijeme horkou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu