Švédský dort s mandlovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr moučkový
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 150 g Mandle
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 742 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 39 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 220.8 mg
  • Draslík 249.7 mg
  • Vláknina 9084 mg
  • Vitamín A 9084 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 8.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.

  • 2

    Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.

  • 3

    Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.

  • 4

    Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.

  • 5

    Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu