Venkovské knedle s uzeným a zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Kysané zelí
  • 200 g Uzené maso vařené
  • 340 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 4 ks Žemle tuková
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 l Voda pitná
  • 3 dl Vývar z uzeného masa
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1001 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 504 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 145.5 mg
  • Draslík 144.2 mg
  • Vláknina 5456.5 mg
  • Vitamín A 5456.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrojíme na kratší kousky. Žemle a vařené uzené maso pokrájíme na kostičky.

  • 2

    V pánvi vysmažíme dozlatova slaninu, přidáme zelí, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 12 minut. Poklici odkryjeme a necháme zelí vydusit z vlastní šťávy. Poté přimícháme uzené maso.

  • 3

    V míse promícháme hladkou mouku se solí a kypřícím práškem, přidáme 2 vejce, 1 žloutek a za stálého míchání postupně přiléváme chladný uzený vývar (přibližně podle potřeby 2-3 dl). Vymícháme hladké hustší těsto (podobné hustému kapání do polévek). Do těsta vmícháme všechny připravené ingredience: zelí se slaninou, žemle a uzené maso. Těsto dobře promícháme, mísu zakryjeme a těsto necháme odpočinout asi 30 minut.

  • 4

    Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody. Připravíme i misku s 2-3 dl studené vody. Malou naběračku (asi o průměru 6 cm) namočíme do studené vody a z těsta vykrojíme knedlík. Pomocí lžíce jej upravíme do kulatého tvaru a hned vhodíme do vroucí vody. Takto opatrně naházíme do vody všechny knedlíky. Vaříme je při mírné teplotě 15-20 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vybereme je děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, pokapeme je voňavým škvařeným sádlem a hned podáváme.

Komentáře k receptu