Lotyšský pečený jablkový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 15 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Šlehačka
  • 5 ks Jablka
  • 10 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 191 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 250.1 mg
  • Draslík 336.3 mg
  • Vláknina 3885.2 mg
  • Vitamín A 3885.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velká jablka upečeme v troubě na plechu, ještě horká oloupeme, zbavíme jádřinců a propasírujeme. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, v míse utřeme žloutky s cukrem a z bílků ušleháme tuhý sníh.

  • 2

    K utřeným žloutkům přidáme propasírovanou jablečnou dužinu, lžíci Solamylu a půl balíčku prášku do pečiva a vše spolu dobře promícháme. Ke hmotě přimísíme sníh z bílků, opatrně zamícháme a vložíme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

  • 3

    Dezert pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut, hotový podáváme ozdobený ušlehanou smetanou.

Komentáře k receptu