Celerová polévka se smetanou a česnekem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 2 kostka Masox
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Smetana
  • 20 g Petržel - nať
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2.1 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 312 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 191 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 292.7 mg
  • Draslík 233 mg
  • Vláknina 3004 mg
  • Vitamín A 3004 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.7 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Olej rozpálíme v hrnci, přidáme oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Do sklovité cibule oloupaný, drobně pokrájený celer a osmahneme do poloměkka. Ve vroucí vodě rozpustíme dvě kostky Masoxu a zalijeme osmažený celer. Dochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a povaříme do měkka.

  • 2

    V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji smetanou, metlou dobře promícháme na hladkou hmotu, kterou zahustíme polévku. Žloutky rozkvedláme v 1 dl vody a postupně přiléváme do polévky. Nakonec vsypeme drobně sekanou petrželovou nať, zamícháme a stáhneme ze sporáku.

  • 3

    Hotovou polévku necháme 10 minut odpočinout pod poklicí a porcujeme na jednotlivé hluboké talíře. Servírujeme také v polévkových miskách.

Komentáře k receptu