Yorkshirský pudink s dušenou cibulí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Voda pitná
  • 200 ml Víno červené
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 1 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 364 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 417 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 141.5 mg
  • Draslík 298.7 mg
  • Vláknina 4075 mg
  • Vitamín A 4075 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku se lžičkou soli, přidáme vejce a postupně zapracováváme mléko i vodu. Těsto důkladně ušleháme, aby v něm nezůstaly žmolky. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, necháme půl hodiny odležet.

  • 2

    Oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kolečka cibule a za občasného míchání opékáme asi 20 minut. Když začne hnědnout a karamelizovat, přidáme víno i vývar, stáhneme plamen, na mírném ohni vaříme ještě asi 25 minut, dokud omáčka nezmenší objem a nezhoustne. Osolíme, opepříme a udržujeme v teple.

  • 3

    Zatímco se omáčka vaří, zapneme troubu na 220°C (plyn na stupeň 7). Do každé ze 4 formiček na pudink nalijeme 6 mm oleje a vložíme je do rozehřáté trouby. Když se z oleje začne kouřit, vyndáme formičky z trouby, opatrně do nich rozdělíme těsto (pozor, olej je hodně rozpálený) a vrátíme do trouby, kde je následně pečeme asi 25 minut, až pudinky vyběhnou a zezlátnou. Zalijeme dušenou cibulí, ihned podáváme.

Komentáře k receptu