Okurky kvašené s hroznovým vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 250 g Hroznové víno
  • 200 g Kopr
  • 4 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 3 kg Okurky
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 6 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 33 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 591 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 232 mg
  • Vláknina 2367 mg
  • Vitamín A 2367 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si velkou pětilitrovou okurkovou láhev, vypaříme ji a osušíme. Středně velké nakládačky namočíme na půl hodiny do vlažné vody, poté je v několika vodách vypereme a necháme okapat. Hrozny ne zcela dozrálého bílého vína rozstříháme na malé hrozínky a dobře omyjeme, zároveň opláchneme 4 vinné listy. Omyjeme svazek kopru, stroužky česneku oloupeme a každý rozkrojíme na 2 - 3 díly.

  • 2

    Na dno lahve nasypeme hladkou mouku smíchanou s 5 lžícemi soli a skládáme do ní okurky. Přitom je prokládáme vínem, snítkami kopru a dílky česneku. Navrch položíme vinné listy a lahev naplníme do třech čtvrtin studenou vodou. Zakryjeme talířkem a postavíme na slunné místo.

  • 3

    Tři až čtyři dny necháme kvasit, poté láhev přikryjeme ovázaným alobalem do kterého jehlou uděláme několik dírek a uložíme na chladnější místo. Nálev se zakalí a je možné, že při dalším kvašení i přeteče, proto pod láhev umístíme hlubší misku.

  • 4

    Asi po 3 týdnech jsou okurky vykvašené a můžeme je konzumovat. Po otevření lahve přeložíme okurky do menších sklenic, nálev přecedíme, přisolíme, převaříme, necháme vychladnout, nalijeme na okurky ve sklenicích, ty uzavřeme a uložíme v chladničce.

Komentáře k receptu