Brusinkové muffiny s vanilkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Brusinky sušené
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 175 g Cukr krupice
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 12 cl Smetana 12%
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 799 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 128 g
  • Cholesterol 153.3 mg
  • Draslík 122.7 mg
  • Vláknina 9011 mg
  • Vitamín A 9011 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Větší formičky na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Sušené velké brusinky omyjeme pod tekoucí vodou a necháme namočené asi 15 minut, poté je scedíme.

  • 2

    Do mísy vložíme na kousky pokrájené změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  • 3

    2 vanilkové lusky rozkrojíme, tupou stranou nože dřeň (zrníčka) vyškrábeme z obou polovin lusků a přidáme ji k utřenému máslu. Znovu máslo dobře promícháme a postupně k němu budeme přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Za stálého míchání přlijeme 12% smetanu a brusinky. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme je péct do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme, vložíme do ozdobných papírových košíčků, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Komentáře k receptu