Tropické kuře se sušenými meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 40 g Mandle plátky
  • 75 g Rýže dlouhozrnná
  • 60 g Meruňky sušené
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Pomeranč
  • 1 ks Ananas
  • 1.5 kg Kuře
  • 5 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 688 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 497 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 160.7 mg
  • Draslík 692 mg
  • Vláknina 1530 mg
  • Vitamín A 1530 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře omyjeme pod tekoucí vodou, odřízneme přečnívající kůži a vytrhneme tuk. Osolíme, opepříme, odložíme stranou.

  • 2

    Rýži vaříme 10 minut v drůbežím vývaru, scedíme a necháme na sítu okapat.

  • 3

    Sušené meruňky pokrájíme na malé kostičky, ostrouháme kůru z 1 pomeranče a vymačkáme z něj šťávu. Ananas oloupeme, vyřízneme tuhý střed, dužinu krájíme na kousky. V misce smícháme rýži s meruňkami, pomerančovou kůrou a ananasem, osolíme, opepříme a nádivku lžící nacpeme do břišní dutiny kuřete. Spíchneme jehlicemi, kuře vložíme do pekáče prsíčky nahoru a posypeme mandlemi.

  • 4

    Troubu zapneme na 200°C (plynovou na stupeň 6).

  • 5

    V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme hustou pomerančovou marmeládu a na mírném ohni zahříváme, dokud se nerozpustí. Přidáme pomerančovou šťávu a 150 ml vody. Zamícháme, hotovou omáčkou pokapeme kuře v pekáči.

  • 6

    Pekáč s kuřetem vložíme do trouby a 15 minut zprudka pečeme. Poté kuře obrátíme, snížíme teplotu v troubě a pečeme ještě 90 minut. Občas poléváme omáčkou. Nakonec kuře opět obrátíme prsíčky nahoru (aby zezlátlo) a pečeme ještě dalších 15 minut.

  • 7

    Podáváme polité omáčkou.

Komentáře k receptu