Křehký slaný koláč s kuřetem a žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 350 g Kuřecí maso vařené
  • 250 g Listové těsto
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 280 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Tymián
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 669 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 236 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 105.1 mg
  • Draslík 422.2 mg
  • Vláknina 7205 mg
  • Vitamín A 7205 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrolu na másle lehce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s nadrobno rozsekanou cibulí a prolisovaným česnekem. Poté přidáme překrojené malé žampiony, za stálého míchání je zvolna opékáme. Když pustí šťávu, přidáme mouku, minutu mícháme a stáhneme z plotny. Základ osolíme, postupně přiléváme mléko a mícháme, až vznikne hladká omáčka, kterou necháme trochu vystydnout.

  • 2

    Vařené kuřecí maso rozkrájíme na proužky a spolu se lžící nasekaného tymiánu přimícháme do omáčky. Směs vlijeme do koláčové zapékací mísy o průměru asi 23 cm a okraje mísy nad vrstvou směsi potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 3

    Na pomoučeném válu vyválíme listové těsto na kruh, rozměrem o 3 cm přesahující misku. Z okraje kruhu odřízneme proužek, kterým vyložíme stěny zapékací mísy potřené vejcem. Proužek těsta také potřeme a obsah mísy přiklopíme připraveným těstovým kruhem. Okraje kruhu i proužku těsta přimáčkneme k sobě a povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zlatova po dobu 35 minut.

  • 4

    Koláč naporcujeme a podáváme horký.

Komentáře k receptu