Nádobí a typ ohřevu

Publikováno: 26.09.2013
Materiálů, z kterých se vyrábí hrnce, kastroly, rendlíky, pekáče, zapékací mísy nebo pečící formy, je mnoho. Všechny mají své plusy a mínusy. Vybírat bychom je měli především podle typu sporáku a způsobu ohřevu. V této přehledné tabulce najdete vše potřebné, aby jste koupili to nejvhodnější nábobí.

Výhody a nevýhody varného kuchyňského nádobí, pánví, pekáčů, zapékacích mís a pečících forem  podle použitého materiálu

 

Materiál

Výhody

Nevýhody

Topná plocha - použití

Nerez

Dlouhá životnost

v případě síly dna 0,5-2 cm

Vaření bez tuku a vody

Energetická úspornost

Vyšší cena

Větší váha

Náročnější údržba - nedoporučuje se mýt v myčce na nádobí

Plyn

Elektrické sporáky Indukční ohřev

Litina

Dlouhá životnost

Větší váha

Plyn

Elektrické sporáky

Smalt

Přístupná cena

Poměrně dlouhá životnost Snadná údržba

Náchylnost k odprýsknutí

Plyn

Elektrické sporáky Indukční ohřev

Teflon

Přijatelná cena

Poměrně dlouhá životnost

v případě použití kvalitních materiálů a dobrém zpracování Snadná údržba

Deformace při přehřátí Poškození teflonové vrstvy po určité době používání

Plyn

Elektrické sporáky Indukční ohřev

Keramika

Dlouhá životnost

Vaření bez tuku a vody

Poměrně snadná údržba

Vyšší cena

Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití

Plyn

Elektrické sporáky

Varné sklo

Nízká cena

Universální použitelnost pro vaření, pečení, zapékání Snadná údržba

Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití

Plyn

Elektrické sporáky

Hliník

a slitiny

Delší životnost při dostatečně silném dnu

Nízká cena

Náročnější údržba – nelze mýt v myčce na nádobí Nevhodné pro přípravu některých surovin

Plyn

Elektrické sporáky Indukční ohřev

 

Správný výběr znamená nejen úsporu času, ale i energií a tím také financí. Při nákupu se především z těchto důvodů nevyplatí šetřit.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty