Velikonoční vaječná tlačenka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 1 kostka Masox
  • 150 g Šunkový salám
  • 330 g Zelenina nakládaná
  • 200 ml Majonéza
  • 0.5 ks Paprika červená
  • 0.5 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Želatina
  • 5 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 199 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 115 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 99.2 mg
  • Vláknina 2718 mg
  • Vitamín A 2718 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme šunkový salám.

  • 2

    Papriky rozkrájíme na co nejtenčí proužky na kostičky. Sterilovanou zeleninu (např. Hradišťanku) scedíme, nakrájíme na jemno, nálev uchováme. Směs se všemi ingrediencemi dáme do hluboké mísy a pečlivě promícháme.

  • 3

    Nesolíme a nepřidáváme žádné koření!

  • 4

    Nálev od zeleniny doplníme vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. V jedné povaříme kostku Masoxu. Do druhé nasypeme želatinu (přímo určenou na vaječnou tlačenku), kterou za stálého míchání zahříváme, dokud se nerozpustí (nesmí přijít do varu!) Necháme asi 5 minut chladnout a poté smícháme s vývarem z Masoxu.

  • 5

    Po částečném vychladnutí přidáme do mísy se zeleninou a vše zamícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií, hmotu do ní nalijeme a uhladíme. Vaječnou tlačenku dáme do lednice aspoň na 2 hodiny ztuhnout, nejlépe přes noc. Po ztuhnutí tlačenku opatrně vyklopíme, fólii sloupneme a krájíme na plátky.

Komentáře k receptu