Mramorovaný máslový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 210 g Máslo čerstvé
  • 200 g Cukr krupice
  • 4 g Sůl
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 35 g Kakao - prášek
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 592 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 205.6 mg
  • Draslík 141.4 mg
  • Vláknina 3873.3 mg
  • Vitamín A 3873.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formou vymažeme 10 g rozpuštěného másla, troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    V rendlíku rozpustíme zbylé máslo a odstavíme.

  • 3

    Oddělíme do dvou nádob žloutky a bílky.

  • 4

    Z bílků ušleháme pevný sníh, do nějž zašleháme jeden sáček vanilkového cukru.

  • 5

    Žloutky umícháme se solí a cukrem, až se cukr rozpustí. Poté střídavě přimícháváme mouku a rozpuštěné máslo.

  • 6

    Stěrkou do těsta vmícháme ušlehaný sníh a rozdělíme do dvou nádob. K jedné části těsta přisypeme vanilkový cukr, k druhé kakaový prášek.

  • 7

    Do formy lžící klademe střídavě vanilkové a kakaové těsto.

  • 8

    Koláč pečeme zhruba 60 minut. Koláč je hotový, když se na vpíchnutou špejli těsto nelepí.

Komentáře k receptu