Francouzský jablečný koláč s mandlemi

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Cukr krupice
  • 50 g Mandle plátky
  • 300 g Zakysaná smetana
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.4 kg Jablko
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 5 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 540 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 68.2 mg
  • Draslík 28.1 mg
  • Vláknina 1250 mg
  • Vitamín A 1250 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 74.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.

  • 2

    Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.

  • 3

    Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.

  • 4

    Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.

  • 5

    Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.

  • 6

    Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.

  • 7

    Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.

  • 8

    Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.

  • 9

    Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.

  • 10

    Podáváme se zakysanou smetanou.

Komentáře k receptu